23 January 2013 ~ 0 Comments

Spreči rak – budi brža od bolesti

Dom zdravlja u Novom Sadu će, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, u četvrtak organizovati manifestaciju pod sloganom “Budi brža od bolesti”, u želji da se žene oslobode straha od ginekoloških pregleda, saopštila je danas ta ustanova.

Ta javna manifestacija, koju Dom zdravlja priređuje u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zdravstvo, Gradom Novim Sadom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, počeće na novosadskom Trgu slobode pet minuta pre podneva.

Učenice akušerskog smera Medicinske škole “7. april” formiraće na platou vrpcu – simbol borbe protiv raka, sa 200 balona i pustiti da polete, kao poruku šelje da se žene oslobode straha od ginekoloških pregleda i da je “pet do dvanaest” da se pregledaju.

Tokom nedelje je organizovan i niz predavanja u mesnim zajednicima u Novom Sadu i Futogu, osnovnim i srednjim školama, kao i u Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”, gde će se takođe i zakazivati ginekološki i mamografski pregledi svim zainteresovanim ženama.

Rak grlića materice najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života.

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice. U proseku svakog dana se kod četiri žene u Srbiji otkrije rak grlića materice, a svakog dana jedna žena umre od te maligne bolesti.

Na osnovu Nacionalnog programa Srbija protiv raka i Nacionalnog programa organizovanog skrininga koji je donela Vlada Srbije, ove godine počinje sprovođenje organizovanog skrininga na rak grlića materice (kao i skrining na rak dojke i rak debelog creva).

Dom zdravlja Novi Sad među prvim ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Srbiji počinje sprovođenje organizovanog skrininga na rak grlića materice i rak dojke dok će u sledećim fazama početi sprovođenje skrininga i drugi domovi zdravlja sa područja Južnobačkog okruga.

Na pregled zakazan u tačno određeno vreme u domu zdravlja biće pozivane žene starosti od 25 do 65 godina, kako bi im bio urađen Papnikolau test i ginekološki pregled. Takav poziv žene će dobijati svake tri godine, navedeno je u saopštenju.

Po dobijanju rezultata Papanikolau pregleda žene će ili dobiti obaveštenje da je nalaz normalan ili, ukoliko nalaz nije dobar, biće pozvane da dođu kako bi bi bile upućene na dalja ispitivanja.

Ovim sistematskim organizovanim programom u naredne tri godine trebalo bi da bude pregledano oko dva miliona i 300. 000 žena.

Osnovni cilj tve aktivnosti je smanjenje broja obolelih i broja umrlih žena od raka grlića materice, bolesti koja se može sprečiti ili bar otkriti u ranoj fazi, kada je izlečiva.

Najbolji primer toga kako skrining može pobediti bolest je Finska u kojoj je oboljevanje od raka grlića smanjeno na manje od četiri, a smrtnost na manje od jedan slučaj na 100.000 žena.

Takav uspeh programa ne zavisi samo od onih koji ga organizuju, već pre svega od toga koliko žene razumeju važnost dolaska na pregled.

Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, u saradnji sa Međunarodnom unijom za borbu protiv raka, Evropskom organizacijom za borbu protiv raka, Asocijacijom evropskih liga protiv raka i članovima Evropske asocijacije protiv raka grlića materice, pokrenula je 2007. godine akciju obeležavanja Nedelje prevencije raka grlića materice.

Leave a Reply