23 January 2013 ~ 0 Comments

Svaka treća Novosađanka ne ide ginekologu dve godine

Svaka treća Novosađanka nije išla ginekologu više od dve godine, a čak 18 odsto njih posećuje ginekologa jednom u nekoliko godina.

To istraživanje obavljeno je na uzorku od 524 Novosađanke, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Skoro svaka druga stanovnica Novog Sada mlađa od 30 godina (48 odsto) odlazi na ginekološke preglede na svakih šest meseci, dok to čini samo pet odsto žena starijih od 50 godina.

Istovremeno, kako je utvrđeno anketom, čak 17 odsto žena mlađih od 30 godina i isto toliko njih starosne dobi između 30 i 40 godina odlaze ginekologu jednom u nekoliko godina.

Najzabrinjavajući rezultati odnose se na sugrađanke starije od 50 godina, od kojih čak 46 odsto odlazi na ginekološke preglede jednom u nekoliko godina.

Istraživanje je pokazalo i da sedam odsto ispitanica ima nekoga u porodici ko je bolovao od karcinoma grlića materice, a jedanaest odsto njih je u dodatnom riziku od tog karcinoma jer je lečeno od virusnih infekcija na genitalnim organima.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se ove godine obeležava od 20. do 26. januara.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof dr Vesna Kopitović istakla je da se svake godine u Srbiji otkrije novih 1400 žena koje dobiju rak grlića materice, a da 400 žena umre od ove bolesti. U Vojvodini se na svakih 46 žena kod jedne dijagnostikuje rak grlića materice.

“Ovo su poražavajući podaci budući da se radi o bolesti koju možemo da dijagnostifikujemo i lečimo. Potrebno je 10 minuta da se obavi PAPA test, međutim problem je što je odziv žena na ginekološke preglede bio na vrlo niskom nivou tokom proteklih godina” izjavila je Kopitović i dodala da će zadatak Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju biti da objasni šta je prevencija i koliko je u tom smislu važna vakcinacija.

Nacionalni program vakcinacije protiv HPV virusa za koji se zna da je uzročnik raka grlića materice se već primenjuje u 160 zemalja, od čega su 40 u okruženju, a u Srbiji je predviđeno da ovaj program bude uveden 2016. godine.

 

Leave a Reply