22 February 2013 ~ 0 Comments

Republika Srbija, MINISTARSTVO FINANSIJA I PRIVREDE, za Mlađana Dinkića, ministra finansija

Gospodine ministre,

Sindikat pravosuđa Srbije, još pre četiri meseca, uputio je inicijativu Ministarstvu pravde za otpočinjanje pregovora o povećanju osnovice za obračun zarada zaposlenih u pravosuđu. Dakle, pre usvajanja Budžeta. U isto vreme, a uzimajući u obzir to da često dobijamo odgovor kako je ministar finansija glavni kočničar i ne dozvoljava povećanje zarada, obratili smo se dopisom Vama i premijeru Dačiću sa zahtevom da nam argumentovano barem pojasnite zbog čega pravosudni službenik vredi manje od ostalih u ovoj zemlji.

Kako do danas od Vas nismo dobili nikakav odgovor, a kako Ministarstvo pravde nije u mogućnosti da donese bilo kakvo rešenje bez Vaše saglasnosti, molimo Vas da nam zakažete sastanak.

Niske zarade, loši uslovi rada, patentirani beskonačan rad na određeno vreme, priliv predmeta koji je nemoguće savladati sa nedovoljnim brojem zaposlenih, ruinirana pravosudna infrastruktura… prema našem mišljenju, posledica su nebrige, zanemarivanja i neulaganja u razvoj pravosuđa.

Podsećam Vas da se administrativne zarade kreću od 18.447 do 27.600 dinara, kao i da plata sudija i tužilaca iznosi 96.500 dinara, odnosno daleko su od proseka u Republici. Broj predmeta u radu prošle godine bio je blizu šest miliona a zaposlenih u pravosuđu ima 11.600 ili četiri puta manje nego opštinskih, ili pet puta manje nego policijskih službenika. Rad pravosudnog službenika je više nego merljiv.

Ministarstvu pravde smo predložili da osnovica za obračun zarada bude kao policijska 25.512 dinara ili uvećana za 30% kao što je to propisano za zaposlene u Ustavnom sudu, ili da se zaposlenima isplaćuje stimulacija u iznosu od 10.000 dinara kao u policiji.

Naglašavam da je nezadovoljstvo zaposlenih veliko i svakog časa može doći do eksplozije gneva. Nenormalno bi i nelogično bilo da zaposleni moraju i da štrajkuju kako bi privoleli donosioce odluke na ozbiljan razgovor. Nadam se da nije tako i baš sve u ovoj zemlji obesmišljeno.

U očekivanju termina za sastanak, srdačno Vas pozdravljam.

Tekst preuzet sa: www.sind-prav.org.rs

Leave a Reply