05 March 2013 ~ 0 Comments

Za medije – Beogradski odbor

Nova vlast imala je dovoljno vremena da se upozna sa svim problemima u pravosuđu i da na osnovu toga sačini predlog mera i dinamiku za prevazilaženje uočenih problema.

Za ovih sedam meseci njihove vladavine, Sindikat pravosuđa Srbije, krajnje dobronamerno, dostavio je mnogo podataka, predloga i rešenja, ukazujući na težak materijalni i socijalni položaj zaposlenih, kao i na krajnje loše uslove rada. Ispostavilo se da oni to nisu razmatrali, niti su uradili bilo kakve analize u vezi sa funkcionisanjem pravosudnog sistema.

U cilju poboljšanja materijalnog položaja pravosudne administracije, predložili smo:

- da se utvrdi tačan broj potrebnih nosilaca pravosudnih funkcija i pravosudne administracije,

- da oni uđu u sistem sa nosiocima pravosudnih funkcija jer je administracija deo sudske vlasti a ne izvršne;

- da se vrate zaposleni koji su morali da odu zbog prethodne reforme koja je bila potpuno pogrešna,

- da se povećaju zarade zaposlenih bez dodatnih sredstava, odnosno zahvatanja iz Budžeta, u tom smislu smo predložili da stimulacija koju inače dobijamo svakog meseca uđe u osnovicu, kao i da se izvrši drugačija preraspodela postojećih sredstava,

- Vlada krši zakonsku obavezu jer u pravosuđu određena kategorija zaposlenih prima zaradu ispod minimalne zakonom garantovane,

- Ministarstvo pravde krši zakon jer pregovara sa sindikatom koji nije reprezentativan i koji nije potpisnik kolektivnog ugovora.

Prema nаšem mišljenju, najavljena „reforma reforme“ unapred je osuđena na propast jer za prethodnu propalu, u koju su uloženi milioni uzeti iz džepa građana, niko nije odgovarao. Da bi se krenulo u ozbiljnu reformu, prvo je trebalo smeniti i razrešiti pravosudne funkcije određene članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Ovim opraštanjem poslata je jasna poruka svim nosiocima pravosudnih funkcija da će, ukoliko budu poslušni, dobiti od političara imunitet kao i zaštićeni svedoci.

Beogradski odbor Sindikata pravosuđa Srbije preduzima sve neophodne mere za otpočinjanje štrajka zaposlenih u Beogradu, istovremeno očekujući sednicu Republičkog odbora kako bi se definisali jedinstveni zahtevi za celu Srbiju.

Tekst preuzet sa: www.sind-prav.org.rs

Leave a Reply