07 April 2013 ~ 0 Comments

7 April, svetski dan zdravlja (hipertenzija)

Svetski dan zdravlja koji se obeležava se danas, kao godišnjica osnivanja Svetske zdravstvene organizacije, posvećen je arterijskoj hipertenziji.

Guliver/Getty images/Thinkstock

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, a uz podršku i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Kancelarije za Srbiju SZO, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” biće domaćin jednodnevne stručne konferencije “Arterijska hipertenzija – od prevencije do rehabilitacije”.

Povišen krvni pritisak ili arterijska hipertenzija je najučestalija bolest srca i krvnih sudova, odgovorna za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti.

Zbog činjenice da su kardiovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka smrtnosti stanovništva u Srbiji i da je ona u grupi zemalja sa visokim rizikom umiranja od bolesti srca i krvnih sudova, Ministarstvo zdravlja iniciralo je izradu, a vlada usvojila Nacionalni program prevencije, lečenja i kontrole kardiovaskularnih bolesti do 2020. godine.

Cilj programa je smanjenje prevremenih smrtnih ishoda i opterećenja bolestima srca i krvnih sudova preduzimanjem integrisane akcije, poboljšanjem kvaliteta života i produženjem očekivanog trajanja života za sve stanovnike Srbije.

Povišen krvni pritisak je istovrmeno i bolest i faktor rizika, a više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti je posledica arterijske hipertenzije. Ta bolest povećava rizik od nastanka šloga, infarkta miokarda, srčane insuficijencije i periferne vaskularne bolesti.

Od 1980. do 2008. godine, širom sveta broj osoba sa hipertenzijom porastao je sa 600 miliona na bilion, a prema procenama do 2025. godine 1,56 biliona osoba imaće hipertenziju.
Učestalost hipertenzije raste sa godinama života, tako da kod osoba starijih od 80 godina iznosi čak 80 odsto.

U Srbiji oko 47 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena.
Prema poslednjim rezultatima istraživanja zdravstvenog stanja odraslog stanovništva Srbije, skoro polovina nije bila svesna da ima povišene vrednosti krvnog pritiska. Takođe, više od polovine onih koji znaju da imaju hipertenziju nisu uzimali adekvatnu terapiju zbog nedostatka finansijskih sredstava ili stava da im nije potrebna
.

U skoro 90 odsto slučajeva hipertenzije, uzrok je nepoznat, a u ostalih 10 odsto slučajeva uzrok je poznat.
U cilju sprečavanja hipertenzije i njenih komplikacija, preporučuje se negovanje zdravih stilova života, redovno merenje krvnog pritiska i redovne zdravstvene kontrole kod izabranog lekara.

(Tanjug)

Tekst preuzet sa: http://www.mondo.rs

Leave a Reply