12 April 2013 ~ 0 Comments

7 pravila zdravog života

locutusest  / sxc.hu
Američka asocijacija za prevenciju bolesti srca predstavila je sedam jednostavnih pravila zdravog života:fizička aktivnost, zdrava telesna težina, zdrava ishrana, nivo holesterola u granicama normale, normalan krvni pritisak, regulisanje šećera u krvi i nepušenje.


Ukoliko neka osoba puši, ali održava ostalih šest ili pet faktora zdravlja, ima 25 odsto manje rizika od bolesti opasnih po život, u odnosu na one koji se ne uklapaju ni u jedan od ovih parametara.

Lista je originalno sastavljena u odnosu na bolesti srca, ali je kasnijim istraživanjem utvrđeno da može sprečiti i kancerogena oboljenja.

Vođa studije Laura Rasmunsen Torvik, asistent profesora Medicinskog fakulteta Fajnberg Nortvestern univerziteta u Čikagu kaže: “Na ovaj način lekari mogu dati jasnu preporuku svojim pacijentima kako da brinu o svom zdravlju i smanje rizik od hroničnih oboljenja”.

Lista nazvana “Life’s Simple 7” deo je kampanje koja ima za cilj savetovanje Amerikanaca o tome kako da budu zdraviji.

“Ostavljanje pušenja je veoma važno, ali su i ostali faktori bitni. Nikad nije kasno za promenu”, kaže Rasmunsen Torvik.

Studija koja je počela 1987. je obuhvatila 13.253 osobe u četiri američke zajednice.

Posle dvadeset godina istraživači su proverili učestalost kancera i bolničkog lečenja i utvrdili da je 2.880 učesnika dobilo rak, obično pluća, creva, rektuma, prostate i grudi.

arinas74  / sxc.hu

U obzir nije uziman nemelanomski rak kože. Otkrića su objavljena u žurnalu “Cirkulacija”.

Zanimljivo je da otkrića pokazuju da nikad nije kasno da se promene životne navike. Naime, nemački istraživači prošlog meseca su objavili da ostavljanje cigareta u sredovečnom dobu, pa i kasnije, donosi brojne koristi po zdravlje ljudi.

Čak i osobe koje puše duže od 40 godina, a odluče da ostave cigarete, imaju 40 odsto manje rizika od srčanog udara i šloga, posle samo pet godina apstinencije.

Studija je pratila gotovo 9.000 Nemaca starosti između 50 i 74 godine tokom deset godina.

Profesor Herman Brener i njegove kolege iz Nemačkog centra za istraživanje kancera uvideli su da pušači imaju dva puta više šanse da dobiju neko srčano oboljenje u odnosu na nepušače, ali su bivši pušači imali gotovo istu verovatnoću za dobijanje bolesti kao i osobe koje nikada nisu pušile.

Takođe, kanadska studija pokazala je da oni koji ostave pušenje pre 44. godine žive gotovo podjednako dugo kao i osobe koje nikad nisu pušile.

 Tekst preuzet sa: http://www.b92.net

Tags:

Leave a Reply