24 April 2013 ~ 0 Comments

Sindikat traži poštovanje zakona

Sindikat pravosuđa Srbije podneo je predlog Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova za pokretanje postupka mirnog rešavanja spora, nastalog između Sindikata pravosuđa i Ministarstva pravde Srbije zbog nepoštovanja čl. 21. i 22. Posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, kao i Protokola o isplati stimulacije potpisanog sa drugim sindikatom. Ministarstvo pravde je prihvatilo predlog da se spor reši mirnim putem.

U rešavanju nastalog spora učestvuju predstavnici Ministarstva pravde (Poslodavca) i Sindikata. Za miritelja u ovom sporu određen je prof. dr Živko Kulić.

Održane su tri rasprave tokom kojih je utvrđeno da se cena rada u pravosuđu kreće od 106 do 109 dinara po satu, odnosno ispod minimalne zakonom garantovane. Minimalna cena rada neophodna je za održavanje minimalnih potreba radnika i njegove porodice. U našem slučaju, zakon se krši na štetu radnika, iako je zakonska obaveza Poslodavca da poštuje odluku o minimalcu. I, bez obzira na to što je rešenje problema jednostavno, odnosno što je naš zahtev da se ispoštuje zakon, postupak još nije okončan.

Znamo da postoje problemi u pravosuđu, ali znamo i to da se oni ne mogu rešavati preko leđa radnika otvorenim zloupotrebama i eksploatacijom istih. Uostalom, ako vlast u državi nije sposobna da obezbedi poštovanje svojih zakona ili ako oni nisu realni i održivi, zašto ih onda donosi? U ovom direktnom kršenju zakona, Sindikat ne želi da bude saučesnik, kao ni prikrivač.

Tekst preuzet sa: http://www.sind-prav.org.rs

Leave a Reply