26 April 2013 ~ 0 Comments

Neizvestan prvomajski protest Samostalnog sindikata

oš uvek se ne zna da li će gradski ogranak Saveza samostalnih sindikata (SSS) koji ima oko 50.000 članova, ove godine organizovati prvomajske proteste u Novom Sadu, jer se čeka odluka centrale u Beogradu.

sindikati

Prema rečima sekretarke Nade Vidović, članovi sindikata zaposleni u Novosadskom sajmu stupiće u štrajk pred početak Poljoprivrednog sajma, zato što je “postalo uobičajena pojava da novopostavljeni direktori javnih i javnih komunalnih preduzeća proteruju Samostalni Sindikat”.

Kako kaže za 021, sindikat se sa svim dokazima o diskriminaciji svojih članova obratio inspekciji rada, ali pošto ništa nije učinjeno, primorani su da 13. maja stupe u štrajk.

Na pitanje zašto radnici ne organizuju proteste na Međunarodni dan rada, kao što je to slučaj u drugim zemljama, naša sagovornica kaže da to nije problem samo ovog sindikata, već celokupnog naroda od kojeg su “nemaština i nedostatak posla napravili zombije, koji nemaju snage da izađu na ulice i bore se za svoja prava”.

Podsećamo da je prošle godine širom zapadne Evrope i SAD više stotina hiljada radnika protestovalo protiv socijalnih i ekonomskih nepravdi, a samo je skup u Berlinu obezbeđivalo 7.000 policajaca.

Tekst preuzet sa: http://www.021.rs

Leave a Reply