29 April 2013 ~ 0 Comments

Samostalni sindikat u sredu samo obeležava 1. maj

Orbović: Iz kancelarija idemo na ulice

AUTOR: LJ. BUKVIĆ

Beograd - Posle nekoliko godina pauze Samostalni sindikat okupiće 1.000 članova na Trgu Nikole Pašića u sredu, kako bi samo obeležili 1. maj, Međunarodni praznik rada. Neće to biti, kako poručuju, klasičan protest, ali će tog dana sindikalci prošetati ulicama glavnog grada, kako bi podsetili na mobinge, otpuštanja i situaciju u kojoj je samo u januaru i februaru ove godine bez posla ostalo 30.000 ljudi, situaciju u kojoj je broj zvanično nezaposlenih u Srbiji gotovo 800.000.

Više od 60 odsto mladih ne radi, a oni koji imaju posao jedva da mogu da prežive. Svesni smo značaja evrointegracija i to pitanje nema dilemu, ali nije to jedino bitno u ovoj državi i ne bi trebalo cela vlada samo time da se bavi. Posao ministara je da brinu o našoj ekonomiji, zapošljavanju – naglasio je juče na konferenciji za novinare predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. Investicije koje očekujemo, kako je rekao Orbović, nikako ne mogu da razreše pitanje ovakve nezaposlenosti. “Moramo se okrenuti svojim resursima, stvoriti povoljniji ambijent”, rekao je Orbović i kritikovao vladu koja za 10 meseci nije učinila ništa da popravi trenutno stanje.

- Sigurni smo da će se iskazivanje našeg nezadovoljstva preseliti iz ovih kancelarija na ulice, jer dok to ne uradimo pomak se neće desiti – naglasio je Orbović. U Sindikatu su, a to je Orobvić i ovog puta ponovio, izuzetno nezadovoljni radom Socijalno-ekonomskog saveta, koji se gotovo uopšte ne sastaje jer je njegov predsedavajući, premijer Ivica Dačić, redovno “van zemlje”. Sastanci SES-a neprestano se odlažu, a ove godine nije doneta nijedna odluka, uključujući i onu koja se tiče minimalne cene rada. Vlada je bez većih konsultacija odlučila da se minimalac neće menjati.

Tekst preuzet sa: http://www.danas.rs

Leave a Reply