19 July 2013 ~ 0 Comments

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O ŠTRAJKU

Dana 15. jula 2013. godine, u velikoj sali Radničkog doma “Svetozar Marković” u Novom Sadu održana je prva, od ukupno tri planirane javne rasprave o Nacrtu zakona o štrajku. Rasprava je izazvala veliko interesovanje i u prilog tome govori podatak da je bilo prisutno više od 100 ljudi među kojima su bili predstavnici ministarstava, sekretarijata, inspekcija, Saveza samostalnog sindikata i drugih sindikata, nevladinih organizacija, studenata i pojedinci koji su želeli da se uključe u raspravu radi donošenja što kvalitetnijeg Zakona o štrajku.
Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština je nakon predstavljanja teksta Nacrta zakona o Štrajku, uputio brojne primedbe na isti i zatražio da se, između ostalog, jasnije definišu odredbe koje uređuju delatnosti od opšteg interesa i minimum procesa rada, jer je sadašnje tumačenje ovih pojmova preširoko postavljeno, tako da ostavlja prostor za zloupotrebu. Prema sadašnjem Nacrtu to bi značilo da se sve delatnosti mogu okarakterisati kao one od opšteg interesa te da bi radnici u svim delatnostima bili prinuđeni da poštuju minimum procesa rada, s obzirom da je Nacrtom zakona pobrojano nekoliko delatnosti i ostavljen prostor da se drugim zakonima proširi broj ovih delatnosti. Takođe, SSS grada Novog Sada i opština istakao je da je neophodno procentualno ograničiti broj zaposlenih od ukupnog broja zaposlenih koji mogu biti obuhvaćeni minimumom procesa rada iz razloga što se u poslednje vreme javlja sve češća praksa poslodavaca da obavežu 90% radnika na minimum procesa rada i na taj način onemogućavaju zaposlene da štrajkuju.
Takođe, SSSNS je predložio da se produži štrajk solidarnosti sa jednog na tri dana jer je u interesu sindikata i radnika da se izvrši što veći pritisak na poslodavca da reši nastali problem sa zaposlenima što se za jedan dan teško može ostvariti.
U Nacrt nije uneta mogućnost za pozivanje predstavnika sindikata ili udruženja poslodavaca u pregovore o sporazumnom rešavanju nastalog spora, čime bi se, po iskustvu SSSNS, omogućilo da se spor mirnim putem reši kvalitetnije i brže, te je traženo da se u Zakon unese i ovakva mogućnost.
Na kraju, Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština je tražio i da se utvrdi pravo zaposlenih na naknadu zarada i drugih primanja za vreme štrajka ukoliko se štrajk vodi zbog neisplaćenih zarada, jer će u suprotnom radnici biti dovedeni na ivicu egzistenicije, ako to već nije slučaj.
Predlozi Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština naišli su na pozitivne komentare, te su stavljeni u razmatranje i nadamo se da će biti usvojeni zarad što boljeg i kvalitetnijeg Zakona o štrajku, koji će biti u interesu zaposlenih.

 

Leave a Reply