23 July 2013 ~ 0 Comments

Zamerke na Nacrt zakona o štrajku

strajk-bedzBEOGRAD, 19. jula 2013. (Beta) – Sindikati i poslodavci u Srbiji imaju brojne primedbe na Nacrt zakona o štrajku, ali se slažu da je potreban taj zakon koji bi vratio socijalni dijalog.

Savez samostalnih sindikata Srbije (S S S S), Ujedinjeni granski sindikat “Nezavisnost” i Unija poslodavaca Srbije smatraju da je glavna zamerka predloženim novinama u organizovanju štrajkova što nije dobro definisan minimum procesa rada za vreme štrajka.

Potpresednik S S S S Zoran Mihajlović kazao je agenciji Beta da taj sindikat smatra i da bi u novom zakonu o štrajku trebalo da bude uvedena i odredba da poslodavac mora da isplati radnike za vreme štrajka, ako je taj štrajk pokrenut zbog toga što poslodavac ne isplaćuje zarade.

“Nigde u svetu ne postoji da poslodavac ima pravo da ne isplaćuje zarade i to mora da se sankcioniše zakonom”, kazao je Mihajlović.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata “Nezavisnost” Branislav Čanak kazao je agenciji Beta da taj sindikat ima zamerke na zahtev poslodavaca da i oni imaju pravo na njihov štrajk, ističući da njemu to više liči na “ličnu osvetu”, jer poslodavci ne mogu da objasne šta će im štrajk, već im je argument da “to pravo imaju i druge zemlje pa što ne bi imali i mi”.

Čanak je podsetio da se zakon o štrajku priprema već četiri godine, naglašavajući da je cilj svih koji su u tome ucestvovali da se donese moderan zakon koji ne uskraćuje prava ni državi, ni poslodavcima, ni radnicima.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) agenciji Beta je rečeno da Nacrt zakona o štrajku daje čitav niz prava zaposlenima, dok poslodavce uopšte ne štiti, i da će, ukoliko se usvoji bez izmena, znatno usporiti strane investicije.

(Beta, 19.07.2013)

Tekst preuzet sa: http://www.beta.rs

Leave a Reply