13 August 2013 ~ 0 Comments

Orbović: Dogovor ili na ulicu

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović: Teško je pružati otpor vladi sa širokom podrškom građana. Bez nastavka socijalnog dijaloga nećemo učestvovati u farsi

Ljubisav Orbovic

VEĆ je zabrinjavajuće koliko traje proces rekonstrukcije Vlade, a kraj se ne nazire. Više nemamo vremena za odugovlačenje. I vrlo je teško reći šta se posle toga može očekivati, jer ne znamo ni kadrovska rešenja. Ali, zabrinjava vladin sve oštriji zaokret ka neoliberalnom konceptu.

Ovo za „Novosti“ kaže predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji na izmaku ovog leta, ipak, ne obećava vruću radničku jesen. Kaže da će se sindikalci oštro suprotstaviti ako se ne postigne kompromis s predstavnicima vlasti oko prava radnika.

* Vladi ste najpre ostavili vremena da se uhoda, a sad se čeka rekonstrukcija. Planirate li uskoro neke akcije?

- Nismo mi ništa čekali. Vlada sada radi ono što smo mi, možda, mogli da izdejstvujemo na ulicama. Na pomolu su promene u ekonomiji i finansijama, gde ima najviše problema. Vlada je sama zaključila da to nije funkcionisalo i izvršila izmenu. Nažalost, prošle godine sindikati nisu adekvatno reagovali na poskupljenja. Ako toga sada bude, neće se više gledati na to da li se formira vlada i dolaze li novi ministri.

* Najavljujte li vi to vruću radničku jesen?

MINIMALAC MORA NAVIŠE* IMA li šanse da se uskoro poveća minimalac?
- Sledeća minimalna zarada određuje se za narednu godinu, a mi nećemo odustati od povećanja. Očito je da je minimalac jedan od pokretača podizanja plata u Srbiji, ali on nije kočnica da se zarade povećaju. Suštinski problem je što mnogi prikazuju samo minimalnu zaradu, a ostatak isplaćuju na ruke.

- Ovde je vruć svaki mesec i svakog dana je nešto malo gore nego prethodnog. Ali, u ovako lošem ambijentu zaposleni je, ipak, privilegovan u odnosu na 800.000 ili milion ljudi koji ne rade i koji se ne bune.

* Dokle će važiti ta logika da je najvažnije samo sačuvati radno mesto? Kada će radniku biti bolje?

- Taj recept se neće promeniti dok ne bude većih investicija i većeg zapošljavanja. Sada poslodavac može da otpusti kad god poželi, a ide se ka tome da taj proces bude još fleksibilniji.

* Najavljuju se izmene Zakona o radu…

- Još nismo sigurni kakve će se izmene dogoditi, jer nismo dobili ni početni materijal, koji je ministarstvo trebalo da pripremi. Tu su samo neke izjave, više kao „pipanje pulsa“ i priprema javnosti za ono će se dešavati.

* Šta vas najviše zabrinjava u tim najavama?

- Govori se o mnogo lakšem otpuštanju. Ni sada nije bilo prepreka da se radnik otpusti, a o tome svedoči podatak da je u prethodnih nekoliko godina izgubljeno više od 500.000 radnih mesta. Ako taj proces bude još fleksibilniji, u naredne dve godine može se očekivati gubitak još 100.000. Uz to, pominje se i fleksibilno zapošljavanje, odnosno da zaposleni radi sat-dva. To znači da neće moći da planira budućnost, da uzme kredit i bez straha formira porodicu. Stvoriće se dodatna zavisnost zaposlenih od poslodavaca i može se naslutiti kakav će teror vršiti poslodavci.

ODGOVORNOST POSLODAVCA

USKORO ćemo izaći s predlogom, koji je bio na Socioekonomskom savetu, da poslodavac koji ne isplati platu dva ili tri meseca, krivično odgovara. Ako u ovoj državi želi da se uvede red, to ćemo videti kroz taj predlog zakona. Videćemo želi li vlast da uvede red i disciplinu u finansijama, socijalnim odnosima, radnom zakonodavstvu – kaže Orbović.

* Ima li sindikat snage da se suprotstavi zakonskim rešenjima koja idu na štetu radnika?

- Dosta je to teško u trenutku kad stranke koje čine Vladu zajedno imaju više od 60 odsto podrške građana. Ali, ako se ne pronađe kompromis, razmotrićemo hoćemo li sve pokušati da zaustavimo na ulicama.

* Šta ćete preduzeti povodom toga što se mesecima nesastaje Socioekonomski savet?

- Vrlo brzo obratićemo se premijeru koji je predsedavajući. Ili će postojati socijalni dijalog ili mi više nećemo učestvovati u toj farsi. Tokom ovog meseca odlučićemo da li ćemo napustiti Savet.

* Koji su radnici trenutno najugroženiji u Srbiji?

- Zaposleni kod privatnika. Tu se često ne poštuju obaveze oko uplate doprinosa, niske su zarade, kasne isplate, umanjena su prava oko radnog vremena i godišnjih odmora. A sindikatima je veliki problem što su to male grupe zaposlenih, pa je teško sindikalno organizovanje.

* Zaposleni često kreću u solo akcije, kao da nemaju poverenja u sindikate…

- Nije tako. Štrajkovi po firmama su u 99 odsto slučajeva u organizaciji Saveza samostalnih sindikata. Međutim, vlasnici često ugase firmu koja je u problemu. I kao da priželjkuju štrajk, jer onda ne moraju da isplaćuju zarade. Tu su sindikati nemoćni, pošto ne možemo da preuzmemo preduzeće.

Tekst preuzet sa: http://www.novosti.rs

Leave a Reply