30 October 2013 ~ 0 Comments

“Više nego vidljivi nedostaci u pravosuđu”

Predsedavajuća Potkomiteta Evropskog parlamenta za ljudska prava i poslanica Saveza90/Zelenih Barbara Lohbiler izjavila da su više nego vidljivi nedostaci u nezavisnosti pravosuđa i da je to veliki izazov za Srbiju.

Tuzba - Presuda

Lohbiler je na konferenciji za novinare u EU info centru rekla da je potrebna obuka zaposlenih, ali i da je neophodno da se politika ne meša u rad pravosuđa.

Ona je izrazila žaljenje što delegacija Potkomiteta za ljudska prava nije imala priliku da razgovara sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem.

Postoje veliki izazovi u reformi pravosuđa, rekla je Lohbiler i naglasila da se u godišnjem izveštaju Evropske komisije ukazuje na nedostatke u ovoj oblasti i probleme sa nezavisnošću pravosuđa.

Povodom otkazivanja Parade ponosa Lohbiler je naglasila da je teško razumeti da je srpska policija toliko slaba da nije uspela da zaštiti mirne demonstrante od nasilnika.

Njima ne samo što mora da se omogući da iskažu svoja prava, već i moraju imati podršku najviših političkih činilaca I nadamo se da će naredne godine Parada biti održana, poručila je Lohbiler.

Lohbiler je naglasila potrebu poboljšanja položaja romske manjine i boljih uslova za obgrazovanje, zapošljavanje, stanovanja i zdravstvene zaštite.

Ona je naglasila da je preporuka evropskih parlamentaraca koji se bave zaštitom ljudskih prava da se spreči deportacija romske dece u Srbiju, jer su se ona već uklopila u obrazovni sistem zemalja članica EU.

Evropski parlamentarci su razgovarali sa predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, članovima skupštinskih odbora, direktorkom Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanom Paunović, ombudsmanom

Sašom Jankovićem i predstavnicima civilnog sektora.

Oni su pozdravili odluku Evropskog saveta iz juna o otvaranju pristupnih pregovora i naglasili važnost normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Evropski parlamentarci su naglasili da je potrebno ispuniti sve preporuke iz izveštaja Evropske komisije objavljenog 16. oktobra, posebno izazove u oblasti ljudskih prava.

Tekst preuzet sa sajta: B92

Leave a Reply