18 January 2014 ~ 0 Comments

Sindikati: Radulović nas prebrojava, tražimo osudu

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost uputili pismo državnom vrhu i poslanicima.

Ministar privrede Sasa Radulovic

Oni traže da “najoštrije osude” zahtev ministra privrede da javna preduzeća dostave broj sindikalniih organizacija pregledom spiska članova.

 Kako navode, takav zahtev predstavlja kršenje osnovnog prava zaposlenih i zadiranje u autonomiju sindikata.

Predstavnici sindikata navode da su “zgroženi najnovijim postupcima ministra privrede” i pozivaju predsednika Republike Tomislava Nikolića, predsednika Skupštine Nebojšu Stefanovića, premijera Ivicu Dačića, prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ostale ministre u Vladi, državne sekretare i pomoćnike ministara, kao i narodne poslanike, “da se odmah, javno izjasne o postupcima i radu Radulovića i da ih najoštrije osude”.

U pismu koje su potpisali predsednici ta dva sindikata Branislav Čanak i Ljubisav Orbović, navodi se da je Ministarstvo privrede uputilo dopis poslovodstvu javnih preduzeća Srbije sa zahtevom da, u okviru poslovnih planova za 2014. godinu dostave posebno obaveštenje u kome će, između ostalog, biti sadržan broj sindikalnih organizacija koje postoje u preduzeću, sa pregledom spiska članova po pojedinim sindikatima, kao i da je uz poslovni plan za 2014. godinu obavezno i da se dostavi primerak Kolektivnog ugovora.

U pismu sindikati navode da je “nedopustivo i skandalozno kršenje osnovnog ljudskog i ustavnog prava na slobodu organizovanja, kao i konvencija MOR-a, naročito Konvencije broj 87, Evropske socijalne povelje i osnovnih evropskih civilizacijskih normi i tekovina”.

“Da li je to pokušaj ili privid da pojedinac, pa bio to i ministar, u 21.veku sve članove sindikata, obeleži ‘trakom oko ruke’?”, pitaju se sindikati.

Navode i da takav zahtev ministarstva predstavlja kršenje osnovnog prava zaposlenih, zadiranje u autonomiju sindikata, kao i da krajnje nekorektnim izjavama, lažima i intrigama predstavlja pretnju, ne samo sindikatima već demokratiji u Srbiji, već i pretnju evropskom putu Srbije”.

“Moramo da naglasimo, dok Radulović vodi lični rat protiv radnika Srbije, privreda dalje tone, a bez rezultata ostaju napori ostalih članova Vlade, naročito prvog potpredsednika, da se pokrene razvoj Srbije i iskorene anomalije u društvu”, navode sindikati.

Sindikati kritikuju Radulovića tvrdeći da se on “prepotentno meša u nadležnosti drugih ministarstava i pokušava da se potcene, degradiraju, omalovaže drugi članovi Vlade, te da se nametne utisak da je on, i njegov tim, najsposobniji, najbolji i jedini ekspert za sve oblasti života u Srbiji”.

“Da li nam je onda potrebno Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo zdravlja i

Ministarstvo finansija, a uskoro i druga ministarstva. Na žalost, izostaju reakcije, ili su blage, drugih ministara na ovo mešanje, pa se opravdano pitamo da li je to priznanje nadmoći ministra privrede ili svest o tome da je sa njim bolje izbeći konfrontaciju”, navodi se u pismu.

Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost podsećaju da su članice Međunarodne konfederacije sindikata i da će o dopisu ministra i njegovim izjavama obavestiti sve institucije Evropske unije, počev od Evropske komisije, evropskog parlamenta i evropskog Socijalno ekonomskog saveta, kao i MOR-a.

Tekst objavljen na sajtu: Mondo

Leave a Reply