10 February 2014 ~ 0 Comments

Pravosuđe očekuju bolne ali neophodne reforme

BEOGRAD

Tanjug | ponedeljak, 10.02.2014. | 18:05

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković danas se sastao sa ekspertima EK kako bi analizirali trenutno stanje u pravosuđu

Ministar pravde Selakovic 2

Srbiju očekuju bolne, ali neophodne reforme”, istaknuto je nakon sastanka.

Kako je saopštilo Ministarstvo pravde i državne uprave, Selaković je rekao da je svaka ekspertska poseta iz Brisela dragocena za Srbiju i njeno pravosuđe, jer pomaže u određivanju prioriteta i ciljeva, kao i u pronalaženju najboljih rešenja za postojeće probleme.

Selaković je izrazio uverenje da će izveštaj eskperata Evropske komisije koji bude sačinjen nakon ove posete pomoći pravosudnim institucijama da objektivno sagledaju sliku pravosuđa u Srbiji.

Tokom sastanka, Selaković je naveo da je Ministarstvo pravde i državne uprave, zajedno sa drugim relevantnim pravosudnim institucijama, u potpunosti posvećeno sprovođenju Nacionalne strategije reforme pravosuđa 2013-2018. godine i Akcionom planu koji prati tu strategiju.

Ministar je naveo da je pored ove strategije, takođe, u toku i sprovođenje Nacionalne strategije borbe protiv korupcije, kao i da je Vlada nedavno usvojila Strategiju reforme javne uprave, čiji će prateći Akcioni plan biti završen u narednih mesec i po dana.

Selaković je rekao da će predstavnici pravosudnih institucija iz Srbije zajedno sa ekspertima EU raditi na izradi Akcionog plana za pregovaranje o Poglavlju 23 i da će im u tom procesu od velike koristi biti izveštaj eksperata koji su u poseti.

Eksperti EK su istakli da je ova poseta od važnosti za izradu Izveštaja o skriningu za Poglavlje 23, kao i da će doprineti sagledavanju postojećih problema i načinu njihovog rešavanja.

Oni su naveli da nisu došli da kritikuju, već da pomognu Srbiji da reši probleme, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Govoreći o problemu starih predmeta i preopterećenosti sudova, eksperti su ukazali da su mnoge bolne tačke koje danas postoje u srpskom pravosuđu imale i druge razvijene zemlje EU i da su promene koje očekuje srpsko pravosuđe isto tako bolne, ali neophodne.

Tekst obljavljen na sajtu: Dnevni Akter

Leave a Reply