11 March 2014 ~ 0 Comments

U SRBIJI OD GLAUKOMA BOLUJE OKO 100.000 LJUDI

Procenjuje se da u Srbiji od glaukoma – povišenog očnog pritiska – boluje oko 100.000 ljudi, a u svetu je ovo drugi uzročnik slepila.

Pregled vida

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ovaj zdravstveni problem ima oko 67 miliona ljudi.

“Nemamo precizne statističke podatke koliko je obolelih od glaukoma u Srbiji, ali se pretpostavlja da ih ima oko 100.000. U fazi smo izrade registra”, rekla je ovim povodom za Tanjug načelnica Odeljenja za glaukom Klinike za očne bolesti KCS, prof. Paraskeva Hentova Senćanić.

Ona kaže da će tokom cele sedmice biti organizovano besplatno merenje očnog pritiska od 13 do 15 sati u Klinici za očne bolesti, a da će u utorak, sredu i petak u 14.30 sati u amfitetaru Klinike biti organizovano predavanje za pacijente.

Ova bolest je uglavnom podmukla, bez simptoma koje pacijent ne može da primeti i lekaru se javljaju kada dode do trajnog gubitka vida.

Zbog toga se, objašnjava ona, pacijentima savetuju redovni preglede kod oftalmologa.

Faktori rizika za nastanak ove bolesti su starija životna dob, zatim genetika, ali i dijabetes i povišen krvni pritisak.

“Kada jednom dođe do oštecenja nervnih vlakana, gubitak vida je trajan, jer se nervna vlakna ne mogu regenerisati”, ukazala je Hentova.

Tekst objavljen na sajtu: Dnevni Akter

Leave a Reply