07 May 2014 ~ 0 Comments

Počinju sanacije sudova

Ove godine počinje najveća rekonstrukcija sudskih zgrada u poslednjih pola veka. Beogradske prekršajne sudije ubuduće u jednoj, umesto u 14 zgrada

Zgrada suda Beograd

VIŠE desetina miliona evra biće uloženo ove i naredne godine u najveću rekonstrukciju sudova u Srbiji u poslednjih pola veka. Samo u Beogradu počeće obnova četiri zdanja, među kojima je i Palata pravde, čija je sanacija obećana još pre četiri godine.

Prva u nizu biće završena zgrada „Aeroinženjeringa“ u Bulevaru Nikole Tesle, u Novom Beogradu. U nju bi već u julu trebalo da se useli Prvi osnovni sud, najveći u zemlji. Zgrada je kupljena od nekada veoma uspešne firme za projektovanje i konsalting, koja je otišla u stečaj. Adaptacija 9.119 kvadrata finansirana je iz kredita i koštala je manje od pola milijarde dinara. Na četiri sprata biće smeštene 102 sudija i 568 ostalog osoblja.

Ove godine biće adaptiran i bivši Peti opštinski sud, u Ustaničkoj 14, za smeštaj Prekršajnog suda, koji je do sada bio rasut na čak 14 lokacija! Kako saznajemo u Ministarstvu pravde, u toku je izrada tehničke dokumentacije, a radovi startuju na jesen uz pomoć USAID-a.

- Agonija sa rasutim odeljenjima Prekršajnog suda traje već tri decenije – kaže Milan Marinović, predsednik beogradskih prekršajaca. – Ovo je prvi put da ćemo dobiti svoju zgradu, a najglomazniji smo sud u zemlji! Sada na 14 mesta plaćamo režije, plus zakupninu za sedište u Timočkoj ulici. Pritom, gubi se mnogo vremena jer svaki zahtev za pokretanje postupka prvo mora da bude zaveden u sedištu suda, a zatim ide u odeljenja po opštinama. Akta stalno putuju, a nama su rokovi za postupanje ionako kratki.

Posebno zanimljiva zgrada je bivši Vojnotehnički institut u Katanićevoj ulici, od 12.000 kvadrata. Tu bi trebalo da budu smešteni Drugi osnovni sud, ali i Drugo osnovno, Apelaciono i Republičko javno tužilaštvo, kao i Državno veće tužilaca. Biće to prvi put da i tužioci dobiju svoju zgradu. Početak radova je predviđen za kraj godine.

- Ideja da tužilaštva dobiju nov prostor je veoma dobra, ali samo ako smo u istoj zgradi sa sudom. Problem bi bilo fizičko odvajanje od suda, jer odlazak tužilaca na suđenja iziskuje vreme i transport predmeta u dobro obezbeđenim vozilima. To opet traži veći broj zamenika tužilaca, za šta nema novca u državnoj kasi – kaže Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca.

On navodi da su u većini zemalja sud i tužilaštvo ili u istoj zgradi ili vrlo blizu, kao u Berlinu, ili u oba međunarodna suda u Hagu.

U ovom trenutku završena je i izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Palate pravde, u Savskoj ulici. Kako kažu u Ministarstvu, početak radova planiran je za sledeću godinu. Prethodna vlada izračunala je da je za adaptaciju potrebno 12 miliona evra.

SAOBRAĆAJNI KOLAPS

Pravosuđe još ne zna gde će se nalaziti u narednih godinu dana, kaže Dragana Boljević, predsednik Društva sudija:

- Čuli smo da će u zgradama „Aeroinženjeringa“ i VTI biti sudovi, ali ne znamo da li su te zgrade funkcionalne. Brine nas mogućnost da sedišta sudova budu u opštinama za koje ti sudovi nisu nadležni. Ako u Novom Beogradu bude Prvi sud, nadležan za pet centralnih beogradskih opština, to znači da će pola miliona ljudi morati da prelazi reku! Drugi sud je nadležan za Voždovac, Grocku, Rakovicu i Čukaricu, pa će mnogi bespotrebno dolaziti u centar grada i imaćemo saobraćajni kolaps.

Tekst objavljen na sajtu: Večernje novosti

Leave a Reply