06 June 2014 ~ 0 Comments

Udovički: Zakon o platnim razredima na jesen

Zakon o platama, koji će regulisati primanja za sve u javnom sektoru, biće usvojen na jesen, najavila je ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kori Udovički.

Kori Udovicki 1Udovički je za “Blic” rekla da je potrebno da se sistematično regulišu sve zarade u javnom sektoru, “da u krajnjoj instanci, na logičan način, država s jedne strane može da konkuriše, a da, s druge strane, u odnosu na tržište, ne nagradi previše kvalitetne ljude”.

“Moramo da poredimo ista zanimanja u različitim delovima javnog sektora, kako u okviru istog zanimanja da vrednujemo zaradu zbog raznih faktora”, rekla je Udovički i dodala da to ne može odjednom da se uradi za sve zaposlene u javnom sektoru. Nadzor nad primenom platnih razreda vršiće direktno Ministarstvo i državni revizor, a loše iskustvo u primeni sadašnjih platnih razreda u državnoj upravi Udovički objašnjava činjenicom “da se tolerisalo izigravanje”.

“Ne može se preko noći uvesti red, ali kada jednom znamo da smo napravili sistem s kriterijumima, njega ćemo uvesti fazno, ali tamo gde se uvodi važiće za sve bez izuzetaka”, naglasila je Udovički. Ona je dodala i da je sistem nadzora stvar političke volje koja nije dovoljna, kao i da mora da postoji spremnost da se ulože finansijska sredstva u nadzor, jer nema dovoljno inspektora, niti su popunjena sva sistematizovana mesta.

Udovički je rekla i da poređenje čak i istih poslova, različitih iskustava, različitih sposobnosti u različitim mestima i u različitim uslovima ne treba isto da se tretiraju. Ona je dodala da će se u pripremi platnih razreda prvo obraditi najjednostavnija zanimanja, pa zatim različite oblasti – zdravstvo, obrazovanje. “Da nam se ne dogodi da pod zanimanjem vozač plata bude jedna, a kad se formuliše kao upravljač motornim vozilom druga”, zaključila je Udovički.

Tekst objavljen na sajtu: 021

Leave a Reply