22 October 2014 ~ 0 Comments

Vlada usvojila zakone o smanjenju plata i penzija

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta i set predloga zakona čijom primenom bi trebalo da bude obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje. Plate i penzije manje do 10 odsto.

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će plate u javnom sektoru iznad 25.000 dinara biti smanjene linearno za 10 odsto, dok će penzije iznad te sume biti smanjivane po progresivnoj stopi.

 Većina penzionera, 61 odsto, biće izuzetno od svakog smanjenja, tako da oni koji imaju penzije ispod 25.000 dinara neće biti pogođene ni za jedan dinar, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Vujović je, govoreći o smanjenju penzija, naveo primer da će penzija od 40.000 dinara biti smanjene za 3.300 ili oko osam odsto.

Zakoni stupaju na snagu 1. novembra, pa će umanjenje isplate biti 5. odnosno 20. decembra, kada idu isplate u državi, objasnio je Vujović.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, sa nacrtima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, saopštila je vladina Kncelarija za saradnju sa medijima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, Predlog zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ovi predlozi zakona upućeni su Skupštini Srbije na razmatranje, navedeno je u saopštenju.

 Tekst o objavljen na sajtu: Mondo

 

Leave a Reply