22 July 2015 ~ 0 Comments

OTKAZI Lončar ne bi da otpušta, Kori se ne slaže

Većina srpskih ministara, posebno oni koji vode velike resore, izbegava da preuzme odgovornost za najavljene otkaze, saznaje „Blic“.

Broj otkaza u 2015 godini

Tako je, recimo, prema dokumentu u koji je „Blic“ ekskluzivno imao uvid, ministar zdravlja Zlatibor Lončar računao da će biti dovoljno da ove godine 884 ljudi u njegovom sektoru ode u penziju i da još 874 bude proglašeno za tehnološki višak.
 

Međutim, analize koje je radilo Ministarstvo državne uprave Kori Udovički pokazale su da u zdravstvu otkaze treba da dobije još 2.742 ljudi. Ipak, kako četvrtinu zaposlenih čine nezdravstveni radnici, tom sektoru nedostaju lekari pa je predviđeno i zapošljavanje 700 ljudi.

Gašić bez otkaza
 

Novog zapošljavanja, međutim, neće biti u sektoru Srđana Verbića. Ni on, osim penzionisanja 1.131 prosvetara i proglašenja 102 za tehnološki višak, nije video dodatni prostor za otpuštanja. A analize Ministarstva državne uprave kažu da bi iz prosvete do kraja 2015. trebalo da ode još 1.767 zaposlenih.
 

Bilo je i ministara koji su u startu prihvatili obavezu da otpuste višak u svom sektoru. Među njima su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je predvideo otkaz uz otpremninu za 770 ljudi, i ministar kulture Ivan Tasovac, koji je dao saglasnost za otpuštanje 102 zaposlena. Ima i onih sektora koji ovog puta neće smanjivati broj zaposlenih. Tako ministar odbrane Bratislav Gašić niti je predvideo, niti se od njega traži otpuštanje.
 

U kabinetu Kori Udovički za „Blic“ priznaju da pregovori o broju prekobrojnih u javnoj upravi traju.
 

- Vode se konsultacije u cilju usvajanja predloga zakona na sednici Vlade ove nedelje. Svakako će svi koji napuštaju javnu upravu dobiti adekvatnu otpremninu, za šta je već izdvojeno 5,5 milijardi dinara – objašnjavaju u kabinetu potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave.
 

Nije uračunat lokal
 

U ministarstvima uglavnom odbijaju da komentarišu kako će deliti otkaze i ko će prvi ostati bez posla. U Ministarstvu pravde „ne žele da daje paušalne ocene“, jer još ne postoji finalni dokument.
 

- Racionalizacijom neće biti narušen sistem funkcionisanja pravosuđa i ona neće uticati na dostupnost usluga pravosudnih institucija – kažu u Ministarstvu pravde, koje bi na kraju godine trebalo da ima oko 580 zaposlenih manje.
 

Predlozi racionalizacije koje treba da usvoji Vlada odnose se samo na republičke institucije i upravu. Spiskovi za otkaze u lokalnim samoupravama tek će biti na dnevnom redu nakon usvajanja zakona o maksimalnom broju zaposlenih, koji predviđa tačnu formulu koliko zaposlenih mogu da imaju samouprave.

Tekst objavljen na sajtu: Blic

Leave a Reply