29 July 2015 ~ 0 Comments

Ko će sve dobiti otkaz u državnoj upravi?

Do kraja godine biće otpušteno 9.000 zaposlenih u javnom sektoru. Njih 3.000 ide u penziju, ostali će na biro za nezaposlene. I to je samo prva faza primene Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru.

I u naredne tri godine slede otpuštanja, a počeće se od prosvete i zdravstva.

Sedam činovnika na sto stanovnika – to je slika državne uprave Srbije. Koliko njih će država skinuti s platnog spiska i tako uštedeti? Da li se zaista sa manje može postići više, kako to tvrdi ministarka Kori Udovički.

Plate zaposlenih u državnoj upravi koštaju nas ove godine 11,8 BDP-a, a cilj je da njihove zarade ne premaše osam odsto. To bi trebalo da omogući novi zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi koji bi Skupština trebalo da usvoji krajem nedelje. U tom slučaju, otkazi će početi od septembra.

Prvi na udaru biće prosvetari jer ih je najviše. Od 500.000 zaposlenih u državnoj upravi – 177.000 radi u prosveti. Spekuliše se da će bez posla ostati njih skoro 2.000. Deo će u penziju, a delu, uz otkaze, slede otpremnine.

„Pa i tih 200 evra, znate kako, neko ko ima 4-5 godina staža, stvarno, tih 200 evra mu ne predstavlja ništa, šta da radi s tih 200 evra? Šta neki profesor ako se ne zaposli da radi sa recimo 1.000 evra koje bi dobio od Vlade Srbije, s time ne može da se otvori ni neki privatni biznis, ne može ništa…“, kaže Miljan Mićunović iz Unije prosvetnih radnika.

Otkazi će se, osim u prosveti, deliti i u zdravstvu. Spekuliše se da će iz tog sektora morati da ode oko 3.000 ljudi. Otkaze će dobiti i zaposleni u sudstvu, policiji i odbrani. Jesu li kriterijumi za otpuštanje zaista jasni?

„Jedino što je jasno u ovom zakonu jeste ograničenje koje se odnosi na broj zaposlenih u lokalnim samoupravama a koje je tesno vezano za broj stanovnika u toj opštini. To je jedino što je precizno, sve drugo zavisi od tumačenja gde vi treba jako dobro da znate koji su poslovi u toj jedinici da možete da kažete, ali i tad subjektivno, a ne objektivno, da li je to zaista taj broj ljudi koji je potreban“, akže Ana Trbović pšrofesor FEFA.

Iako je reforma državne uprave neophodna, spisku mana novog zakona tu nije kraj, tvrdi ona. Nije, kaže, jasno zašto je zakon izuzeo javna preduzeća, te ne vidi nijedan drugi razlog, do politički.

Izveštava Maja Nikolić:

Tekst objavljen na sajtu: N1

Leave a Reply