10 September 2015 ~ 0 Comments

Otvoreno pismo javnim tužiocima i predsednicima sudova

Poštovani,

kao što i sami znate zbog nedovoljnog broja zaposlenih i velikog priliva predmeta, radna nedelja u pravosuđu sve je duža. Posebno i najčešće produženo radno vreme imaju zamenici javnog tužioca, sudije za prethodni postupak i zapisničari koji moraju da dežuraju jer izvršioci krivičnih dela svoja nedela vrše i van radnog vremena. Znate i to da dežurni zamenici javnog tužioca, sudije za prethodni postupak i zapisničari nemaju odmor između dva radna dana, odnosno iako su dežurali celu noć ujutro uredno dolaze na posao i obavljaju svoje radne zadatke.

Prema informacijama dobijenim sa terena, konstatovano je da se prekovremeni rad, kao i pripravnost, u nekim pravosudnim organima ne isplaćuje, posebno u unutrašnjosti. Jasno je nama da pokušavate da uštedite po svaku cenu ali molimo vas da to, iako je najbezbolnije za vas, ne činite na štetu običnih radnika čija su primanja više nego skromna.

Zakon o državnim službenicima predviđa da se svaki prebačaj sati preračuna u slobodne dane, ali zbog nedostatka zaposlenih nije moguće koristiti slobodne dane. Istovremeno, zaposleni su dužni da rade prekovremeno jer su vaši zahtevi opravdani, imajući u vidu povećan obima posla, kao i to da neki poslovi u pravosuđu ne trpe odlaganje. Ali, istim zakonom obavezani ste i da taj rad platite a ne da nedostatak radne snage  i višak posla kompenzujete nalozima za prekovremeni rad koji na kraju ne plaćate.

I zato vam predlažemo da se vi ne bavite štednjom, jer to nije vaš posao, nego da organizujete posao u tužilaštvu i sudu isključivo u skladu sa zakonom, kao i to da konačno stanete iza svojih zaposlenih koji svojim radom doprinose vašim dobrim izveštajima o radu, odnosno da zatražite održavanje zajedničkog sastanka sa ministrom pravde i insistirate na popunjavanju slobodnih radnih mesta u pravosuđu, poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih i uvođenju beneficiranog radnog staža.

I na kraju, mogli biste i vi malo poštovanja da pokažete prema zaposlenima koji još uvek ćute i, ne prijavljujući vas za kršenje zakonskih prava, na neki način štite.

                                                                                                                  Predsednica

                                                                                                       Slađanka Milošević

Tekst objavaljen na sajtu: Sindikat pravosuđa Srbije

Leave a Reply