17 September 2015 ~ 0 Comments

Protiv prunudnog penzionisanja žena

Zaposlenim ženama u pravosuđu koje imaju 60 godina i šest meseci života, na lično ime i prezime, stižu obaveštenja od rukovodilaca pravosudnih organa da im prestaje radni odnos po sili zakona, odnosno na osnovu člana 20. stav 1. Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Naime, žene su stekle uslov za starosnu penziju na osnovu krovnog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ali ne i obavezu, jer po tom zakonu imaju pravo izbora da li će ili neće da se penzionišu. Većina žena ne želi da ide u penziju jer će ona biti niža od plate koju primaju. Međutim, Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stavlja se iznad krovnog zakona i primorava žene da se penzionišu, usled kojeg su žene dovedene u neravnopravan položaj i diskriminisane su u odnosu na zaposlene muškarce.

Osuđujemo način na koji je Vlada usvojila navedeni zakon – po hitnom postupku, bez javne rasprave i učešća sindikata. Dužnost Vlade jeste da obavesti predstavnike radnika o zakonskim rešenjima koja zadiru u prava radnika. Pre otpuštanja trebalo je utvrditi odgovarajući broj izvršilaca na osnovu potreba posla, pa kada se utvrdi broj potrebnih i nepotrebnih, objaviti višak zaposlenih. Prvo je utvrđen višak a ne zna se na osnovu kojih merila.

Sindikat pravosuđa Srbije duboko je zabrinut postupcima Vlade Srbije koja umesto da zapošljava – otpušta, umesto da smanjuje siromaštvo – ona ga povećava, umesto da unapređuje ionako najlošiju zdravstvenu zaštitu građana u Evropi povećanjem broja lekara, medicinskog osoblja, domova zdravlja – Vlada stvari pogoršava, umesto da finansijski i kadrovski jača pravosuđe – ona ga slabi jer je pravosuđe zagušeno predmetima. Možda nismo dobro razumeli data obećanja na prošlim izborima?! MMF Vladi Srbije služi kao izgovor i opravdanje.

O svemu prethodno navedenom, Sindikat pravosuđa Srbije obavestiće Komitet za socijalna prava Saveta Evrope, kao i Odeljenje Evropske socijalne povelje jer Srbija, kao član Saveta Evrope, krši obaveze preuzete ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

                                                                                                                   Predsednica
                                                                                                            Slađanka Milošević

Leave a Reply