25 September 2015 ~ 0 Comments

TS: US se više bavio budžetom nego pravom

BEOGRAD -Organizacija Transparentnost Srbija ukazala je danas da se Ustavni sud Srbije u oceni ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kojim su primanja dela penzionera umanjena od novembra 2014. godine, više bavio stanjem u budžetu nego pravom.

Ustavni sud je juče ocenio da Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije u suprotnosti sa Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Po tumačenju tog suda, iz osporenog zakona sledi da se njime uvode interventne mere koje se preduzimaju da bi se u uslovima ekonomske krize očuvala finansijska održivost penzijskog sistema, što znaci mogućnost redovne isplate penzija.

transparentnost-srbija_660x330

TS smatra da će penzioneri i posle takve odluke Ustavnog suda moći da tuže Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje za neisplaćene iznose penzija sa zateznim kamatama jer im penzije nisu umanjene ni opštim zakonom ni individualnim rešenjem, a da Fond neće imati osnova, a ni novca, da im taj deo penzije isplati jer su mu je to zabranjeno drugim zakonom.

“Argumenti Ustavnog suda nakon odbacivanja inicijative za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija imali bi nekog značaja kod razmatranja da li se penzije, na osnovu nekog zakona, mogu umanjiti privremeno ili trajno”, navela je TS.

Kako je objašnjeno, Ustavni sud je posvetio pažnju pitanjima – koliko ima penzionera kojima penzije nisu umanjene, da li je “zaštićeni” iznos od 25.000 dinara obezbeđuje staranje o ekonomskoj sigurnosti penzionera “u realnim ekonomskim prilikama”.

“Institucija koja treba da bude garant pravne sigurnosti i jedinstva pravnog poretka razmatrala je da li ograničavanje penzija predstavlja dozvoljeno ograničavanje imovinskih prava i da li je to učinjeno u legitimnom cilju”, naglašava TS.

Dodaje se da je posebno zanimljiva metoda po kojoj je sud iz odredaba Zakona o budžetskom sistemu, kojima se ograničenje u isplati penzija vezuje za učešće penzija u BDP-u, utvrdio da je reč o “merama privremenog karaktera”.”Svi argumenti koji se pominju u saopštenju Ustavnog suda i da su potpuno ispravni, to još uvek ne znači da je ovaj, konkretan zakon u skladu sa Ustavom. Glavni problem je taj što zakon sadrži nemoguću normu – navodnim uređivanjem načina isplate, u stvari se umanjuje iznos penzije”, ukazala je TS.

Ta organizacije je navela da visina penzija može da se menja i kada ima i kada nema para u budžetu, ali to se radi tako što se upravo to i reguliše, kroz promenu osnovice, koeficijenata, pravila za obračunavanje penzija ili na drugi način.”Osporavani zakon nije stavio van snage odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa penzije uopšte nisu smanjene. A s druge strane određuje da su umanjene isplate konačne. Ako penzije nisu smanjene, onda penzioneri mogu da ih i dalje potražuju. Ako su umanjene isplate konačne, onda ne mogu. Očigledno je da ove norme ne mogu zajedno da opstanu u pravnom sistemu”, smatra TS.

Istaknuto je da je “izbegavanje da se kaže upravo ono što je zakonodavac stvarno želeo da postigne stvorilo problem u pravnom sistemu, što ni odluka Ustavnog suda nije otklonila”.

Tekst objavljen na sajtu: RTV

Leave a Reply