15 October 2015 ~ 0 Comments

Sve sudije u Srbiji će morati da nose toge

Sve sudije u Srbiji će od početka sledeće godine nositi sudijske toge, a zaposleni u sudovima će imati uniforme, najavio je ministar pravde.

Pravda cekic

Otvarajući Godišnje savetovanje sudija u Vrnjačkoj Banji ministar Nikola Selaković je rekao da će sudijske toge biti predstavljene sutra u okviru tog savetovanja.

Sudije bi tako od januara 2016. godine trebalo da tokom suđenja nose crne odežde sa belim okovratnicima, kako se do sada videlo samo u inostranim filmovima.

Zaposleni u sudskoj administraciji će dobiti uniforme u skladu sa njihovim zaposlenjima, zapisničari, sudska straža…

Moguće formiranje samo jednog Apelacionog suda

Nikola Selaković izjavio je da se razmatra ukidanje četiri apelaciona suda i formiranje jednog za područje cele Srbije, kako bi se ujednačila sudska praksa.

Takođe je najavio izmeštanje izvršenja i drugih “simulovanih” poslova iz sudova, koji će se ubuduće baviti samo suđenjem – krivicom i parnicom.

“Neujednačena sudska praksa košta našu državu mnogo. Možda najbolje to znaju sudije Ustavnog suda i mi iz Ministarstva pravde kada nam iz Strazbura stignu odštetni zahtevi za naplatu”, rekao je Selaković na otvaranju Godišnjeg savetovanja sudija u Vrnjačkoj Banji.

Prema njegovim rečima, Srbiji nisu potrebna četiri pravna područja i različita tumačenja istog pravnog činjeničnog stanja.

Zbog toga će, kako je naveo, u razgovorima sa Vrhovnim kasacionim sudom razmotriti formiranje jednog apelacionog suda.

Selaković je takođe istakao da će novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, omogućiti rešavanje problema starih predmeta iz materije izvršenja, tačnije oko dva miliona starih predmeta.

“Ovim zakonom će izvršenje biti izmešteno iz suda. Sudovi će se ubuduće baviti samo suđenjem – krivicom i pranicom. I ništa više – ostale simulovane poslove, koji služe da podignu rezultate rada, više neće raditi sudije”, naveo je ministar pravde.

Govoreći o racionalizaciji radnih mesta, Selaković je naveo da je to politika vlade kojom se vrši restrukturisanje sistema i najavio zapošljavanje još oko 200 pripravnika u sudovima koji treba da pomognu sudijama da rade još efikasnije.

Selaković je napomenuo da “nije na ministru da kritikuje sudije, jer to treba da radi predsednik najvišeg suda u Srbiji”, ali im je poručio da sude samo po svojoj savesti.

“Ne može biti dobar pravnik onaj koga ne grize savest. Onaj koga može naročito da grize savest može da bude dobar sudija”, rekao je Selaković.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević najavio je ozbiljne korake povodom rešavanja starih predmeta i ujednačavanja sudske prakse.

Takođe je detaljno predstavio rezultate rada sudova u Srbiji, sa ne baš sjajnim ocenama.

Iako uspevaju da reše priliv predmeta, još uvek je veliki broj starih predmeta, rekao je Milojević i napomenuo da je u mnogim slučajevim problematična i norma koju je predvideo VKS.

Predsednica Ustavnog suda Vesna Prelić Ilić podsetila je da sudovi u Srbiji rešavaju probleme koji su se gomilali decenijama.

“Da li je to rešenje moguće i realno, to je pitanje za sebe, ali na nama je da pokažemo da imamo tradiciju sudstva i da imamo ljude koji mogu da donesu pravdu građanima Srbije i da im vratimo poverenje u pravosuđe”, rekla je Prelić Ilić.

Šef delegacije Evropske unije u Majkl Davenport istakao je poručio je srpskim sudijama da imaju najveću dužnost, odgovornost, pa čak i privilegiju da garantuju vladavinu prava u Srbiji.

“Vladavina prava je sistem u kom se zakoni sprovode, ali i duh u kome se štite osnovna prava. To je sistem u kome se pravda ne samo primenjuje, već se ona i vidi. Tu niko nije iznad zakona”, rekao je Davenport.

Prema njegovim rečima, ključ vladavine prava se nalazi u nezavisnom i nepristrasnom sudstvu u kom sudije mogu da sprovode pravdu samo prema zakonu I sopstvenoj savesti.

Napominjući da zakonodavstvo koje definiše nezavisnost sudstva samo po sebi nije dovoljno za osiguranje nezavisnosti, on je naglasio da praksa mora da osigura da sudska vlast efikasno sprovodi vladavinu prava.

Davenport je ukazao da će predstojeći pregovori sa EU biti odlični mehanizam za praćenje procesa reformi u sudstvu i za upoređivanje rezultata.

Trodnevnom savetovanju sudova “Sudijski dani 2015″ koje organizuje Vrhovni kasacioni sud, prisustvuju pored ostalih gostiju iz regiona i SAD, šef misije OEBS Piter Burhard, ambasador Holandije Henrik van der Dor.

Ovo savetovanje okupilo je više od hiljadu sudija, tužilaca, advokata, profesora i drugih pravnika iz Srbije i regiona, među kojima pored srpskih stručnjaka svoje referate i izlaganja predstavljaju i predstavnici Američkog pravosuđa.

Na dnevnom redu skupa biće i sporna pitanja koja se javljaju u praksi, zatim predstojeće izmene Krivičnog zakonika, sudska zaštita uzbunjivača, zaštita prava na suđenje u razumnnom roku, primena procesnog krivičnog zakonodavstva, pitanja azila i drugo.

Tekst objavljen na sajtu: B92

 

Leave a Reply