21 October 2015 ~ 0 Comments

Udovički: Rešiću problem plata funkcionera

Kori Udovicki

Ministarka države uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da je za nju izazov da se regulišu plate funkcionera. Ministarka je najavila formiranje radne grupe o decentralizaciji i dekoncentraciji odlučivanja.

Udovički je na sastanku s načelnicima upravnih okruga Srbiju kazala da se u Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru ne pominju primanja funkcionera, ali da taj problem tretira kao izazov koji će preuzeti na sebe i rešiti ga, prenosi Beta.

“Jedan od najznačajnijih razloga zbog koga smo odustali od jedinstvenog zakona o platama jesu neuređeni sistemi nasleđeni od ranije”, istakla je Udovički, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

To ministarstvo je pripremilo Nacrt zakona o platama u javnom sektoru kojim je predviđeno ograničenje zarada na najviše 155.000 dinara, ali su od tog pravila izuzeta javna preduzeća i postavljena lica.Udovički je na današnjem sastanku rekla da se ne sme samo razmišljati o uštedama, već i o podizanju kapaciteta u upravnim okruzima.

Ministarka je najavila formiranje radne grupe o decentralizaciji i dekoncentraciji odlučivanja, navodi Tanjug.

“Jako nam je bitno da čujemo vas i vaša iskustva, koja su nam dragocena. Posebno nam je to značajno u kontekstu Zakona o inspekcijskom nadzoru čija je primena već počela da daje značajne rezultate. Samo kroz dogovore i aktivnu saradnju možemo poboljšati efikasnost inspekcijskih službi i dobre rezultate učiniti još boljim”, istakla je Udovički.

Ministarka je na skupu ukazala na značaj angažovanja, uticaja i uloge upravnih okruga tokom migrantske krize i u realizaciji projekata prekogranične saradnje, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Uz konstataciju da je neophodno rešavanje administrativnih problema i u samim okruzima, Udovički je zaključila da se ne sme samo razmišljati o uštedama, već i podizanju kapaciteta u upravnim okruzima.

U uvodnom delu sastanka predstavnici Svetske banke su održali prezentaciju “Funkcionalna analiza stručnih službi upravnih okruga”, kojom je posebna pažnja posvećena preklapanjima i viškovima u strukturi zaposlenih pri upravnim okruzima.

Tekst objavljen na sajtu: RTS

Leave a Reply