05 November 2015 ~ 0 Comments

SITUACIJA NAPETA Stiže spisak otkaza, najgore prošlo ministarstvo zdravlja

U Nemanjinoj 11 sve je napetije jer je pitanje dana kada će Vlada da usvoji konačan spisak za oko 9.000 otkaza u javnom sektoru. Kako saznaje „Blic“, akt o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi trebalo bi da se nađe pred ministrima i premijerom možda već do kraja ove ili naredne nedelje.

Kori Udovicki

Vladom tokom boravka delegacije MMF, koja ostaje do sredine sledeće nedelje – kaže naš izvor, napominjući da je planirano više od 4.500 otkaza u javnoj upravi i otprilike još toliko u lokalnoj samoupravi.
 

Izvori „Blica“ kažu da je situacija u ministarstvima sve napetija jer se bliži dan D za podelu otkaza, a ministri još ne znaju da li će se premijer Aleksandar Vučić složiti sa njihovim predlozima o otpuštanju viška zaposlenih. Inače, šef delegacije MMF Džejms Ruf složio se tokom nedavnog sastanka sa ministarkom državne uprave Kori Udovički da bi do kraja godine iz javnog sektora u Srbiji trebalo da bude otpušteno 9.000 ljudi.
 

Plate na redu 8. ili 9. novembra

Koliko će Vlada Srbije povećati penzije i plate u javnom sektoru znaće se 8. ili 9. novembra. Izvor „Blica“ kaže da je u toku bitka Vlade i MMF za svaki promil povećanja, da se trenutno prave računice i da će se tačan procenat povećanja znati najkasnije do ponedeljka.

Ruf je, kako saznajemo, ministarki poručio da se slaže sa planiranim brojem otkaza i periodom u kome ih je potrebno sprovesti, ali je ocenio i da bi planirana otpuštanja 75.000 ljudi u javnom sektoru u naredne tri godine znatno ugrozilo funkcionisanje državne uprave i smanjilo kvalitet javnih usluga.

 - Ruf je, ipak, poručio da to što je popustio kada je reč o otpuštanjima ne znači i da je odustao da se rashodi za zarade smanjuju po pet odsto godišnje. To znači da će država sada morati da nađe način da uštedi na drugim mestima – kaže naš sagovornik.

Planirani otkazi

Ministarstvo zdravlja 2.500
Ministarstvo prosvete 1.500
Ministarstvo pravde 350
Ministarstvo rada 150
Ministarstvo unutrašnjih poslova 70

 Tekst objavljen na sajtu: Blic

 

Leave a Reply