06 November 2015 ~ 0 Comments

Premijer: Deficit trećina planiranog

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija ovu godinu završiti sa deficitom budžeta koji je jedna trećina od ukupno predviđenog, kao i da neće biti rebalansa budžeta.

“Srbija će ovu godinu završiti sa deficitom manjim od 65 milijardi dinara, što će biti trećina ukupno predviđenog deficita. Nećemo ići na rebalans već na izmenu zakona o budžetu da bismo isplatili jednokratna davanja prosvetnim radnicima”, rekao je Vučić na svečanom otvaranju Prekršajnog suda u Beogradu.

kriza-budzet-deficit-stednja-dinar-kurs-novac_660x330

Govoreći o platama u pravosuđu, on je rekao da visoke plate imaju sudije i tužioci, a da 77,6 odsto zaposlenih u ovoj oblasti imaju plate ispod 30.000 dinara.

“U nekom kratkom vremenu, moraćemo da pronađemo rešenje za te ljude da se ne osete zapostavljenima”, rekao je premijer.

“Čeka nas dinamičan rast uprkos štednji”

Vučić je izjavio da je Srbija uspela da postigne dobre rezultate i da uprkos fiskalnoj konsolidaciji krene u dinamičan rast.

Premijer je ponovio da neće biti rebalansa budžeta za ovu godinu već izmena Zakona o budžetu i to zbog jednokratne isplate prosvetarima, a na opasku da prosvetari ne žele da prihvate jednokratnu isplatu već hoće trajno povećanje plata, rekao je:

“Ne moraju da prihvate”.

Vučić je podsetio da su međunarodne finansijske organizacije korigovale prognozu rasta, da je pre nekoliko dana Evropska komisija izašla s prognozom rasta 0,7 za ovu godinu.

“Naša je prognoza 0,9 odsto, a bila bi 1,1 odsto da nije bilo suša i poplava”, rekao je Vučić.

On je naveo da sledećih godina Srbiju očekuje rast u narednim godinama, a kada je rast preko dva odsto i kada to ide, onda kako je poručio govorimo o dinamičnom rastu.

“E to je Srbija uspela da postigne, uprkos fiskalnoj konsolidaciji”, rekao je Vučić.

Tekst objavljen na sajtu: RTV

 

Leave a Reply