10 December 2015 ~ 0 Comments

Rasprava o budžetu trajala 16 sati, danas nastavak

Poslanici Skupštine Srbije završili su sinoć posle 16 sati rasprave načelni pretres predloženog budžeta za narednu godinu. Najvažniji finansijski akt, o kojem će se rasprava u pojedinostima nastaviti danas u 15 sati, poslanicima su obrazlagali premijer Srbije Aleksandar Vučić i gotovo svi ministri u Vladi.

Skupstina republike Srbije

Premijer je poručio da će građani dobiti dobar, izbalansiran budžet, da je u pitanju ozbiljan i odgovoran budžet, kao i da prvi put posle 43 godine neće biti rebalansa.
 

“Prvi put smo imali veće prihode, a rashode smo smanjili. To je veliki uspeh i velika stvar i ja vama čestitam na tome”, rekao je Vučić i dodao da ne može sa sigurnošću da obeća da neće biti rebalansa u narednoj godini, ali da će Vlada gledati da ga ne bude.
 

Poručio je i da Srbija prvi put ima javne finansije koje, istina, “nisu još kao apoteka, ali su blizu da to budu”.
 

Vučić je istakao da je Vlada Srbije uspela da spreči bankrotstvo i da u ovoj godini iz recesije uđe u period dinamičnog rasta, navodeći da nam u 2016. predstoji još dinamičniji rast.
 

I ministar finansija Dušan Vujović poručio je tokom rasprave da Srbiju očekuje ubrzani oporavak, uz snažan zaokret u fiskalnom prostoru sa rezultatima boljim od očekivanih.
 

Istakao je da je planirana budžetska politika u 2016. izrađena da očuva finansijsku i ekonomsku stabilnost države i ispuni osnovne zakonske obaveze prema građanima, privredi i međunarodnim organizacijama.
 

Ministar je izjavio da je budžet planiran na osnovu očekivanja da će rast BDP-a sledeće godine iznositi 1,75 odsto, što će doneti i bolji životni standard.

U parlamentu se vodila žustra rasprava o najvažnijem finansijskom aktu, tokom koje su poslanici opozicije ocenili da predloženi budžet nije razvojni, već štetan za građane Srbije, dok je iz DS poručeno da je reč o “najgorem budžetu u prethodne dve decenije”. 

Predlogom zakona o budžetu za 2016. predviđeni su prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi od 1.119 milijardi, dok je za plate zaposlenih predviđeno 184,28 milijardi dinara.

Deficit će, kako je planirano, iznositi 121,8 milijardi dinara.

Predloženi budžet, kao i budžet za 2015. godinu, dobili su podršku MMF i predstavljaju ključni deo Programa koji istovremeno rešava problem deficita, ali i strukturne probleme koji taj deficit uzrokuju.

Usvojen zakon o budžetu za 2016. trebalo bi, prema planu, ubrzo da se nađe pred Bordom direktora MMF-a, od koga se očekuje da pre katoličkog Božića potvrdi Srbiji pozitivnu ocenu treće revizije zaključenog aranžmana.

Poslanici su pararelno sa predloženim budžetom razmotrili još 11 zakonskih predloga koji su na dnevnom redu osme sednice jesenjeg zasedanja, među kojima su Predlog zakona o budžetskom sistemu, izmene Zakona o akcizama, dopune Zakona o Ustavnom sudu i izmene Zakona o javnim medijskim servisima.

Tekst objavljen na sajtu: Blic

Leave a Reply