11 June 2016 ~ 0 Comments

I mi smo počastvovani pozivom Švedskog Ambasadora

U Klubu poslanika obeležen je Nacionalni dan Švedske. Pored diplomatskog kora, predstavnika kulturnog i javnog života, ovom skupu prisustvovali su i predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije.

Ambasada Švedske organizovala je konferenciju-mini seminar i prijem u čast obeležavanja Nacionalnog dana Švedske. Konferencija je bila posvećena obeležavanju 250. godišnjice od usvajanja prvog akta o slobodi izražavanja u svetu, koji je donet u Švedskoj. Tim aktom zabranjuje se cenzura u štampanim medijima i javnosti obezbeđuje uvid u zvanična dokumenta, kao i njihovo pravo da učestvuju u političkoj debati.

Obeležavanjem ove godišnjice ukazuje se i na važnost poglavlja 23 i 24, kako za Srbiju, tako i za Evropsku uniju, kao i na važnost da pomenuta poglavlja budu otvorena u bliskoj budućnosti. Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i unutrašnje poslove, imaju za cilj da uspostave vladavinu prava, slobode i bezbednosti u Evropskoj uniji.

Konferencija o slobodi izražavanja održana je pre prijema i na njoj su govorili ambasador Švedske Krister Asp, šefica pregovaračkog tima za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

U sklopu konferencije, prisutnima je data mogućnost da govorinicima postavljaju pitanja. Pored ostalih, i predsednica Sindikata pravosuđa Srbije postavila je pitanje premijeru Aleksandru Vučiću: S obzirom na to da se pomenuta poglavlja odnose na vladavinu prava koja podrazumeva povinovanje svih zakonu i Ustavu, kako je moguće da u Srbiji važi samo jedan zakon, tj. Zakon o budžetu koji suspenduje sve ostale zakone i kako je moguće da Vlada donosi zaključke kojim se stavlja iznad zakona i Skupštine?

Premijer Aleksandar Vučić odgovorio je da je Srbija postigla izuzetne rezultate na ekonomskom planu ali da nema para za poštovanje zakona. Ovakav odgovor dao je Aleksandar Vučić – političar, s tim što smo sigurni da se sa takvim odgovorom ne bi složio Aleksandar Vučić – pravnik.

Tekst objavljen na sajtu: Sindikat pravosuđa Srbije

Leave a Reply