31 October 2016 ~ 0 Comments

Važno obaveštenje – počeo pritisak na zaposlene

Prema informacijama koje dobijamo sa terena pritisak na zaposlene je već počeo. Poslodavac u skladu sa Zakonom o štrajku ima pravo da odbije dnevnicu za dane štrajka i u tom smislu može da traži izjašnjenje zaposlenog da li je ili nije u štrajku.

Sa druge strane, svojim potpisom potvrđujete da stojite iza sebe i svog rada koji je bedno plaćen. Pored toga, to je i test za sve nas, odnosno koliko smo iskreni u svojoj borbi, to jest da li smo spremni da zastanemo za sebe ili očekujemo da to neko drugi uradi za nas.
Što se tiče zatvora, zaposleni su dobili odluku o minimumu procesa rada za vreme štrajka koju je potpisao direktor dr Milan Stevović bez mišljenja i predloga sindikata, odnosno suprotno Zakonu o štrajku. Prema navedenoj odluci, zaposleni su dužni da tokom štrajka rade više nego u normalnim okolnostima.

Jasno je da ovakvom odlukom, u stvari, direktor zabranjuje štrajk (krši zakon i Ustav) i da je zloupotrebio pravo prilikom donošenja navedene odluke. Naglašavamo da je Sindikat dostavio predlog za minimum procesa rada o kojem nisu hteli ni da razgovaraju. Preporuka zaposlenima u zatvorima, sudovima i javnim tužilaštvima koji su dobili jednostranu odluku o minimumu procesa rada jeste da rade samo hitne stvari po svom osećaju. Posebno napominjem da niko, u skladu sa Zakonom o štrajku, ne može da dobije otkaz zato što učestvuje u štrajku.

Ako bi se poslovi obavljali nesmetano onda je nemoguće štrajkovati, zar ne? I ZATO NE POTPISUJTE ODLUKU O MINIMUMU PROCESA RADA KOJA NIJE DONETA UZ SAGLASNOST SINDIKATA, ŠTO BI BILO SUPROTNO ZAKONU O ŠTRAJKU

Podsećamo vas da je štrajk zakonito sredstvo sindikalne borbe i da u njemu mogu da učestvuju svi koji su nezadovoljni svojim radnopravnim statusom.

Dragi članovi, biće raznih pritisaka da odustanete. I zato SAD ILI NIKAD! Ko rizikuje taj i dobija.

Tekst objavljen na sajtu: Sindikat pravosuđa Srbije

Leave a Reply