02 October 2017 ~ 0 Comments

Preventivni lekarski pregled 05.10.2017 godine

„Reaguj danas za zdravije sutra”

Dom zdravlja „Novi Sad”, drugu godinu za redom, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi projekat „Reaguj danas za zdravije sutra”.

Cilj projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu insulina. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u julu 2017. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa. U nastanku tipa 2 dijabetesa učestvuju genetski i negenetski faktori, pri čemu su negenetski faktori: gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, sedalni način života, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima. Zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva oboljevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

U susret 14. Novembru – Svetskom danu borbe protiv dijabetesa planiramo da održimo 10 akcija u prostorijama radnih organizacija i mesnih zajednica grada Novog Sada.

 5.10.2017. od 8-10h u prostorijama zgrade suda   na 3 spratu,gde će se sprovesti kontrola šećera iz kapi krvi, merenje krvnog pritiska,visine i telesne težine i izračunavanje BMI.

Za ove aktivnosti potrebno je ne doručkovati i ujutru ne piti kafu ni čaj.

Načelnik Službe opšte medicine

Prim. dr Tatjana Egić

 

Leave a Reply