17 September 2019 ~ 0 Comments

Od 1. novembra povećanje plata u javnom sektoru od 8 do 15 odsto

Vlada republike Srbije

 

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog rebalansa budžeta kojim se predviđa povećanje plata u javnom sektoru u rasponu od osam do petnaest odsto. Plate će biti povećane od 1. novembra.

Najveća povećanje, od 15 odsto, dobiće medicinske sestre i tehničari, deset odsto ide lekarima, a nakon zdravstvenog sektora, najveća povećanja potom idu za sektor nauke i kulture.

Zaposlenima će u tim sektorima dobiti 10 odsto povećanja, a 9 odsto ide prosveti, zaposlenima u sudovima, tužilaštvima i službama socijalne zaštite, dok će državna uprava dobiti 8 odsto povećanja.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic kaže da povećanja ne bi bila moguća bez mera fiskalne konsolidacije koje su uvedene 2014. godine i bez discipline koje je – kako je rekla – ova Vlada zadržala.

Od 1. decembra, najavila je Brnabić, svi penzioneri dobiće jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, dok je povećanje penzija planirano od 1. januara 2020. godine i da, iako se radi na budžetu, može da kaže da će povećanje penzija biti zasigurno makar pet odsto.

više ….

Leave a Reply